2.5 yaş, gelişimin en büyük kriz dönemlerinden biri olarak kabul edilir. Bu yaş döneminde çocuk, dengesiz, olumsuz, kararsız ve isyankardır. Engellenmeye dayanamaz hemen öfkelenir, anne babasının sözünü dinlemez, kendisine söylenenlerin tersini yapar, her şeyi kendi başına başarmaya çalışır, yardım kabul etmez. Çok hareketlidir, her şeye dokunmak ister. Bu dönem doğal bir geçiş evresidir. Yanlış yetişkin tutumu dönemin uzamasına neden olabilir.
2.5yaş sinir sisteminin gelişiminde bir ara evredir. Bu yaş döneminde kas-motor mekanizması henüz mükemmelleşmediğinden dengesi tam değildir. Çocuk bu yaşta seçme yeteneğine yeterince sahip olmadığı için iki olanağı birden seçer. Günlük gerilimlerin etkisiyle sıkça korkulu rüya görerek uyanır.
2.5 yaşındaki bir çocuk “Niye” sorusunu sormakta ve sık sık “hayır”, “yapmayacağım”, “yapamam” demektedir. 2.5 yaş bunalımı, çocuğun kişiliğini geliştirir.
ÇOCUĞA NASIL YARDIMCI OLUNABİLİR?
3 Yaş itibariyle çocuk oyun çağına girmiştir. Motor becerilerinin gelişmesiyle çevre üzerinde egemenlik kurmakta ve bunu giderek genişletmektedir. 3 yaşındaki çocuk artık çevresinde kendisinden bağımsız bir dünyanın varlığını ve kendisinin de o dünyanın içinde bir birey olduğunu kabul etmiştir. Bu evrede çocuk kendine özel ayrı bir benlik ve cinsiyet duygusu geliştirmeye başlar. Bu dönemde çocuk giderek bene-dönük bir durumdan topluma dönük bir duruma doğru hızla ilerlemektedir. 3 yaş, cinsel- benlik duygusunun başladığı, cinsel rollerin belirlendiği bir dönemdir. Çocuk toplumun cinsiyete karşı tutumlarını dikkatle izler ve öğrenir. 3-4 yaşında çocuklar grup halinde oynamaya, birbirleriyle konuşmaya başlarlar. Gündüz yaşanan gerginlikler dolayısıyla gece korkulu rüyalar etkisini göstermeye devam eder.
4 yaş çocuğu isteklerinin anında yerine getirilmemesini anlayışla karşılamamayı öğrenmeye başlar ve zamanla beklemeyi öğrenir. Bu dönemde çocuk kendisiyle oynayacak bir ya da iki arkadaşını seçmeye başlar. Arkadaşlarını kendi cinsinden seçmeye özen gösterir. 4 yaş çocuğu hareketlidir. Tırmanma, sıçrama, atlama gibi tüm bedensel etkinlikleri sever.
İlk çocukluk evresinin en önemli noktasını 5 yaş oluşturur. Bu dönemde çocuk daha olgun bir birey görünümündedir. En belirgin özellikleri arasında, yeterli ve dengeli oluşu gelmektedir. 5 yaş çocuğu yaşadığı kültür çevresine uyum göstermeye başlar. Daha çabuk karar verir, başladığı işi bitirmeyi sever. Kas hakimiyeti gelişmiştir, düzenli cümleleri ile insanlarla sosyal ilişkileri artmıştır. Kritik durumlarda soğukkanlı olmayı başarır. Dikkatlidir. Söylenenlere inanır ve uyar. Belleği güçlüdür.
6 Yaş son çocukluk dönemidir. Bu dönemde dengesiz ve olumsuz bir gelişim dikkatimizi çeker. Son çocukluk döneminde çocuk; motor ve dil gelişimi açısından büyük aşamalar kaydetmiş ve dengesinin gelişmesi sonucu hızlı yürüyebilen, futbol oynayabilen, ok atabilen, göz-el koordinasyonunun gelişmesi sonucu da iki elini bağımsız olarak kullanabilen bir birey haline gelmiştir.
6 yaşındaki çocuk, tembel ve kararsız bir görünümdedir. Bir şeyin olumlu ve olumsuz iki yüzü arasında hızla gelip gider. Diğer yaşlara oranla bu dönemde daha beceriklidir. Sözcük dağarcığı 10.000 sözcüğe kadar ulaşır. Harfleri yazmaya çalışır, bazılarını tersten yazar.
Psikolog Ayşenur Kaya
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.
Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız.