9 Aylık Bebek Oyuncakları Tavsiyeleri
Bebekler 9 aylık olduklarında çevrelerini ve etraflarındaki nesneleri keşfetmeye başlarlar. Bunun içinde genellikle tutunma, emekleme ve yürüme eylemleri gösterirler. 9 aylık bebek oyuncak tavsiyeleri ise bebeklerin keşfetme ve merak duygularını gidermelerine yardımcı olur.
9 aylık bebekler için tasarlanan oyuncaklar bebeklerin fiziksel gelişiminden sosyal ve duygusal gelişimine, zeka gelişiminden dil gelişimine kadar yardımcı olur. Gelişime ek olarak bebeklere verilen oyuncaklar onların vakit geçirmesine ve kendilerini mutlu hissetmelerine yardım eder. Bu nedenle 9 aylık bebekler için üretilmiş olan oyuncaklardan satın alınarak bebeklerin gelişiminin doğru şekilde olması sağlanmalıdır.
9-12 Aylık Bebeğin Gelişimi
Bebeklerin 9-12 ay dönemleri hareketlenmeye başladıkları dönemdir. Bu dönemde bebekler oturma, emekleme, tutunma veya yürüme gibi hareketleri gerçekleştirmeye başlarlar. Koltuk, sandalye veya diğer eşyalara tutunarak hareket etmeye başlarlar. Bu dönemde bebekler ayrıca parmaklarıyla nesneleri, insanları veya çevreyi işaret etmeye başlarlar. Böylelikle anne ve babalarının da gösterdikleri yere ilgisini çekmeye çalışırlar.
9-12 aylık dönemde bebekler sarılma veya öpme gibi eylemlerde bulunmaya başlarlar. Sarıldıklarında ya da öptüklerinde karşılık beklerler. Bunların dışında bebekler anne ya da babalarıyla oynamak isterler. Bu nedenle onlara ilgi gösterilmemesi veya oynanmaması durumunda ebeveynlerine sıkıntı yaratmaları kaçınılmaz olur.
9-12 aylık dönemlerde bebekler çevrelerinde gerçekleşen olaylara tepki vermeye başlarlar. Gülme, ağlama veya alkışlama gibi hareketler yaparlar. Bunun dışında duydukları sesleri taklit ederek eğlenmeleri de mümkün olur.
9-12 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi için Oyuncak Tavsiyeleri
Bebekler 9-12 aylık döneme girdiklerinde atma, tutma, çevirme, emekleme, oturma veya yürüme gibi hareketleri yapmaya başlarlar. Yaptıkları hareketler onların fiziksel gelişimine katkı sağlar. Fiziksel gelişimi destekleyecek oyuncakların bebeklere verilmesi gelişimin daha başarılı olmasına yardım eder. 9-12 aylık bebeklerin fiziksel gelişimi için oynaması gereken oyuncaklar şunlardır;
Basit arabalar:
Bebekler arabaları oturdukları yerden hareket ettirerek eğlenirler. Emekleme veya yürüme belirtileri gösterdikleri durumlarda ise uzaklaşan arabaların peşinden gitmeye çalışırlar. Ayrıca arabaların dönen tekerleri bebeklerin ilgisini çeker. Arabaları hareket ettirdikleri için kasları kolayca gelişim gösterir.
Bloklar:
Bloklar bebeklerin fiziksel gelişimi için tercih edilebilecek oyuncaklardandır. Blokları yerleştirmeleri kaslarının hareket etmesine ve gelişmesine yardımcı olur. Ayrıca blokları yerleştirerek neden sonuç ilişkisi kurmaları da mümkün olur.
Bul tak oyuncakları:
Az parçadan oluşan bul tak oyuncakları bebeklerin fiziksel gelişimi için kullanılır. Parçaların doğru yere yerleştirilmesi için bebekler kol kaslarını kullanırlar. Ayrıca doğru parçayı bulmak için zihinlerini kullanırlar ve bu sayede gelişim sağlarlar.
Emekleme ve yürüme arkadaşları:
9-12 aylık dönem bebeklerin emekleme ve yürümeye başladıkları dönemdir. Bu nedenle satın alınacak emekleme ve yürüme arkadaşları bebeklerin hareketlerini kolaylaştırır. Bu araçlara yüklerini vererek kolaylıkla emeklemeleri veya yürümeleri mümkün olur. Yürüteç türündeki ürünler daha kısa sürede yürümelerini sağlar. Ayrıca bu ürünler bebeklerin dengelerini sağlamalarına yardımcı olur.
Tuşlu oyuncaklar:
Fiziksel gelişim için tuşlu oyuncakların kullanılması da mümkündür. Oyuncaklarda bulunan tuşlarla basan bebekleri parmak kasları gelişir.
Bu oyuncakları bebeklerin doğru şekilde kullanabilmeleri için öncelikle anne ve babalarının oyuncakları nasıl kullanacaklarını göstermeleri gerekir. Böylelikle anlatılanları benimseyen bebekler oyuncakları doğru şekilde kullanmaya başlarlar. Ayrıca ebeveynler fiziksel gelişim için bebeklerinin ellerinden tutarak hareketlerine yardımcı olurlar. Bunun dışında onların nesnelerle temas etmelerine yardımcı olarak nesnelerle fiziksel iletişim kurmalarını sağlayabilirler.
9-12 Aylık Bebeğin Sosyal ve Duygusal Gelişimi için Oyuncak
9-12 aylık bebeklerin sosyal ve duygusal gelişimi için kullanılabilecek pek çok oyuncak vardır. Bu oyuncakları oynayan bebekler daha sosyal ve duygusal hareketlerini net ifade edebilirler. Bu oyuncaklar sayesinde jest ve mimiklerini kullanma imkanı da kazanırlar. 9-12 aylık bebeklere uygun sosyal ve duygu gelişimi sağlayan oyuncaklar şunlardır;
Hayvan figürleri:
Hayvan figürleri bebeklerin hayvanları tanımalarına yardımcı olur. Kuş, kedi, köpek, aslan, inek, koyun ve horoz gibi hayvanların seslerini çıkararak anlatıldığında hayvanların nasıl ses çıkardıklarını da öğrenmeleri mümkün olur. Böylelikle kendisine hayvan figürü gösterildiğinde aynı sesi çıkarmaya çalışır.
Parmak Kuklalar:
Parmak kuklalar bebeklerin duygusal gelişimi için kullanılan oyuncaklardır. Anne ya da babalar kuklaları kullanarak bebeklerine gösteri hazırlarlar. Bu gösteride kuklaları farklı ses ve davranışlarla anlatarak bebeklerin duygu değişikliklerini anlamalarına yardımcı olurlar. Kuklaların nasıl oynatılacağını kavrayan bebekler kendileri farklı sesler çıkararak eğlenceli zaman geçirme imkanı da bulurlar.
Bebekler:
Bebeklerin duygusal gelişimi için oyuncak bebeklerden yararlanmak mümkündür. Anneler oyuncak bebeğin vücut özelliklerini anlatarak bebeğin vücudunu tanıması sağlayabilirler. Ayrıca oyuncak bebek ses çıkarıyorsa o ses karşısında ne yapılması gerektiğini öğrenmeleri sağlanır. Bu sayede bebek oyuncağın tepkilerine göre hareket eder.
Peluş oyuncaklar:
9-12 ay dönemindeki bebeklerin duygusal ve sosyal gelişimleri için peluş oyuncaklarla oynaması gerekir. Bu oyuncaklar yumuşak yapıları sayesinde bebeklerin rahatlıkla oynamasına imkan tanırlar. Kendilerini güvende hisseden bebekler peluş oyuncaklarla oynayarak keyifli zaman geçirirler.
Oyuncak telefonlar:
Oyuncak telefonlar bebeklerin duygusal gelişimi için kullanılabilecek oyuncaklardır. Sahip olduğu tuşlardan çıkan sesler bebeklerin sesleri algılamasına yardımcı olur. Bir tuştan çıkan sesi beğenen bebekler o tuşa sürekli basarak eğlenirler. Ayrıca bu telefonlar sayesinde konuşmaya da çalışırlar.
Bu oyuncaklar bebeklerin cinsiyetlerine ve ilgi alanlarına bağlı olarak tercih edilir. Böylelikle hem oyuncaklarla oynayarak zaman geçirmeleri hem de gelişimlerinin tamamlanması mümkün olur.
9-12 Aylık Bebeğin Bilişsel (Zekâ) Gelişimi için Oyuncak Önerileri
Bebeklerin fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimleri kadar zeka gelişimleri de önemlidir. Bu nedenle 9 aylık bebeklerin zekalarının gelişebilmesi için uygun oyuncakların tercih edilmesi gerekir. Zeka gelişimi için 9 aylık bebek oyuncakları tavsiyeleri ise şunlardır;
Duygu kartları:
Duygu kartları bebeklerin gülme, ağlama, üzülme veya mutlu olma gibi tepkileri kavramalarına yardımcı olur. Kartlarda belirtilen ifadeler kendi mimiklerini kullanarak yapmaya çalışırlar. Böylelikle bebeklere üzgün ol denildiğinde üzülürken mutlu ol denildiğinde mutlu olma belirtileri gösterirler.
Blok setleri:
Blok setleri bebeklerin şekillerini tanımalarına yardımcı olur. Ayrıca blokları yerleştirmeleri gerektiğinde doğru parçaları bulmaları zeka gelişimlerine katkı sağlar. Bunun yanı sıra blokları kendileri yerleştirdikleri için kasları olumlu yönde etkilenir.
Yapbozlar:
9-12 aylık bebeklerin zeka gelişimi için yapboz oyuncaklar tercih edilmelidir. Yapbozlar doğru parçaların yerleştirilmesi temasını içerdiğinden bebeklerin zeka gelişimi sağlanır. Parçaları inceleyen bebekler boş alanlara yerleşecek parçaları bulmaya çalışırlar.
Bul tak oyuncaklar:
Bul tak oyuncaklar fiziksel gelişime katkının yanı sıra bebeklerin zeka gelişimi için de katkı sağlar. Bu oyuncaklar sayesinde bebekler kavramları ayırt etmeye başlarlar. Böylelikle parçaları doğru şekilde takarak oyunu tamamlarlar.
Bunlar dışında zeka gelişimini sağlayacak üst üste dizilen halkalar, duyu oyuncakları, kule küpleri, geometrik şekiller, tamir setleri, doktor setleri ve mutfak setleri gibi oyuncaklar vardır. Bu oyuncakların içerikleri öğrenilerek bebekler için satın alınması mümkündür.
9-12 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi için Oyuncak Önerileri
Bebekler 9-12 aylık dönemlerinde konuşmaları anlamaya ve konuşmalara cevap vermeye başlarlar. Cevap vermeleri garip sesler çıkarmalarıyla mümkün olur. Ayrıca bu dönemde taklit yetenekleri ortaya çıkar.
Dil gelişiminin tamamlanabilmesi için bebeklerin taklit edebilmeleri, konuşabilmeleri ve tepki vermelerini kolaylaştıran aktiviteler yapılmalı ve oyuncaklar satın alınmalıdır.
Bunun için satın alınabilecek oyuncaklardan bir kısmı ise şöyledir; büyük resimli kitaplar, oyuncak telefonlar, konuşan oyuncaklar, oyun kartları, parmak kuklalar ve aktivite masaları gibi oyuncaklardır.
9-12 Aylık Bebeklerde Oyuncak Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anne ve babalar 9-12 aylık bebeklerine oyuncak almak isterler. Aldıkları oyuncakların bebeklerinin gelişimine katkı sağlaması ve bebeğe uygun olmasını isterler. Bunu sağlamak içinse oyuncak seçerken bazı konularda dikkatli olmaları gerekir. Böylelikle bebeğin yaşına ve cinsiyetine uygun oyuncağı seçmeleri mümkün olur. 9-12 aylık bebeklerde oyuncak seçerken şunlara dikkat edilmelidir;
- Oyuncakların sivri uçlu ve keskin kenarlı olmadığından emin olunmalıdır. Tercih edilen oyuncakta sivri uç ve kenarlar varsa bebeğe zarar vermesi mümkündür.
- Oyuncakta uzun ip olmamasına dikkat edilmelidir. Uzun ipler bebeklerin boynuna dolanarak onların zarar görmesine neden olurlar.
- Oyuncakların toksik madde (kadmiyum, cıva, arsenik) ve kimyasal maddeleri içermediğinden emin olunmalıdır. Bu maddeleri içeren oyuncaklar bebeklerin zehirlenmelerine ve sağlıklarından olmalarına neden olur.
- Oyuncakların kırılgan yapıda olmamasına özen gösterilmelidir. Bebek oynarken kırılan parçalar bebeğin yaralanmasına neden olur. Ayrıca küçük parçaları bebeğin yutması gibi olumsuzluklar yaşanır.
- Oyuncaklar bebeğin yaşına uygun olmalıdır. Bebeğin oynayamayacağı oyuncakları almak gereksiz masraf yapılmasına neden olur.
- Oyuncakların temizlenebilir özellikte olmasına dikkat edilmelidir. Böylelikle kolayca temizlenerek bebekler tarafından kullanılmaya devam eder.
- Oyuncakların çıkarılabilir küçük parçaları olmamalıdır. Bu parçalar çıktığında bebekler tarafından yutulabilir. Bu da bebeklerin hayatlarını tehlikeye atar.
Bunların dışında oyuncak satın alınırken beğenilen oyuncağın etiketleri incelenmelidir. Bu sayede oyuncağın 9-12 aylık bebeklere uygun olup olmadığının anlaşılması mümkün olur. Böylelikle güvenle bebekler için alınarak oynanırlar.
9-12 Aylık Bebek Oyuncaklarla Oynamasının Önemi
9-12 aylık bebeklerin en yakın oyun arkadaşları anne ve babalarıdır. Ancak ebeveynlerle oynanan oyunlar her zaman yeterli değildir ve bebeklerin gelişmesi için belirli katkı sağlar. Bebeklerin yaş ve gelişim durumları dikkate alınarak üretilmiş olan oyuncaklar gelişmelerinin daha kolay ve kalıcı olmasına yardımcı olur.
Oyuncaklarla oynayan 9-12 aylık bebeklerin hareket kabiliyetleri artar. Normal şartlardan kısa sürede emeklemeye ve yürümeye başlarlar. Bunun dışında oyuncakları alıp atma veya vurma gibi kullanımlar yaptıklarında kol ve ayak kasları gelişim gösterir.
Blok, eşleştirme kartları, yapboz ve halkalar sayesinde zihinsel becerilerini kullanıp geliştirmeleri mümkün olur. Bunun dışında oyuncaklarla oynayan bebekler hayvanları, insanları, meslekleri ve sebzeleri daha kolay ayırt etmeye başlarlar. Tuşlu ve ses çıkaran oyuncaklar sayesinde duydukları seslere farklı tepkiler vermeye başlarlar.
Bebeklerinin oynayarak zihinsel, fiziksel, duyusal ve dil gelişimini kolaylaştırmasını isteyen kişiler 9 aylık bebek oyuncakları tavsiyeleri değerlendirmelidir. Pahalı oyuncaklar almak yerine bebeğin gelişimini fayda sağlayacak tercihler yapmalıdırlar. Böylelikle bebeklerin gelişimlerinde herhangi bir sorun yaşamazlar.
Web sitemizi hemen ziyaret edebilirsiniz. https://www.kaptanoyuncak.com/